Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΙ

H ιστορία του ούζου Μυτιλήνης ξεκινά περίπου το 1800, όταν 
στα στενά σοκάκια της πόλης -εκεί που βρίσκονταν όλες οι μικρές ταβέρνες και τα καφενεία- οι ταβερνιάρηδες έκαναν τις πρώτες απόπειρες να αποστάξουν σε χάλκινους άμβυκες γλυκάνισο, το φυτό που έβρισκαν σε αφθονία στα χωράφια της Λέσβου, σε διάλυμα αλκοόλης. Σε αυτά τα δρομάκια λοιπόν, όπου ο αέρας μοσχοβολούσε από τα αρωματικά βότανα, πρωτογράφτηκε η ιστορία του ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης.


Η μικρασιατική καταστροφή, με το κύμα προσφύγων από 
την Ανατολή, πρόσθεσε στην παράδοση παρασκευής του ούζου νέες γνώσεις και εμπειρίες, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα. Οι νεοφερμένοι ένωσαν το μεράκι και τις τεχνικές τους με τους ντόπιους, δημιουργώντας, σιγά- σιγά, μια νέα εποχή για το ούζο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ποτοποιία εξελίχτηκε ραγδαία στο νησί.


1967: Η πρώτη «επίσημη» σελίδα της ιστορίας της ΕΠΟΜ (Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης) και του ούζου ΜΙΝΙ γράφτηκε στην προκυμαία, όταν 17 ποτοποιοί έδωσαν τα χέρια κι ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια συλλογική προσπάθεια με κοινό όραμα: την εξάπλωση του αγαπημένου τους ούζου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αυτή ήταν η αρχή μιας επιτυχημένης, σταθερά ανοδικής πορείας. Η ΕΠΟΜ είναι η συνέχεια μιας πολύχρονης παράδοσης, με συσσωρευμένη εμπειρία, τεχνική και μεράκι η οποία με το πέρασμα των χρόνων, εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ούζου στην Ελλάδα.1996: Χρονιά-σταθμός στην ιστορία της ΕΠΟΜ και του ούζου ΜΙΝΙ. Το Δεκέμβριο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξε με τη μεταβίβαση του 95% των μετοχών της εταιρείας από τις 17 ιδρυτικές οικογένειες στον όμιλο Pernod Ricard που αποτελεί σήμερα (2015) την 2η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών στον κόσμο.Σήμερα: Οι εγκαταστάσεις της Pernod Ricard Hellas στην πόλη της Μυτιλήνης παραμένουν μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ούζου στην Ελλάδα, ενώ το ούζο ΜΙΝΙ εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες μάρκες ούζου στις καρδιές των Ελλήνων.

1623060251275162